Organizat încă din anul 2009, UHF este unul dintre cele mai populare festivaluri de highline, cunoscut în special pentru faptul că permite multor începători să-şi ia prima doză de slack la înălțime. În 2017, festivalul s-a desfăşurat pe o perioadă de 6 zile, dintre care primele 2 au fost dedicate organizării de workshopuri, iar restul au fost dedicate dansului pe cer. În cazul în care cochetezi de ceva vreme cu slackline şi în sfârşit ai curaj să participi la un festival de highline, lista noastră de amintiri îți va face o idee despre lucrurile la care să (nu) te aştepți.
0. Ai să ai la dispoziție muuuuulte benzi de slackline
Cel puțin pentru primele 2 zile, când majoritatea activităților se desfășoară în camping. Un lucru fascinant în zona de camping este faptul că aceasta permite setarea de slackline. Un lucru şi mai fascinant este să observi cum participanții reuşesc să monteze atât de multe benzi încât nici un copac nu scapă de cel puțin o îmbrățișare.
Din acest moment, deplasarea prin camping pentru un om normal începe să semene cu o capcană sau cu un labirint. Dar pentru tine, slacker entuziast, este ca şi cum ai păşit în rai şi nu mai vrei să atingi pământul vreodată. Poți testa longline, long rodeolines, rodeo, rodeo, rodeo, trickline cât şi benzi de începător, fiecare montată la tensiuni şi înălțimi diferite. Adică posibilități nenumărate de joacă şi de explorare a stilului care ți se potriveşte cel mai bine.
Un lucru simpatic e să observi că foarte rar se întâmplă ca o bandă să fie lăsată liberă. Un lucru şi mai simpatic e că la orice oră din zi sau din noapte, cineva dănțuieşte fix pe banda pe care plãnuiai şi tu să te dai.
1. Ai să dai peste muuuuulți oameni buni
Odată cu transformarea campingului într-un slackpark, devine evident că nivelul de determinare şi de practică a celorlalți participanți este unul foarte ridicat. Te plimbi printre tricklineri care nu-şi mai termină back-flipurile, surferi care chiar zici că-s pe val şi oameni care fac chestii pe care chiar nu le-ai mai văzut. Ăsta e locul în care se inventează mișcări noi!
În funcție de rutina ta de practică şi numărul de skill-uri din buzunar, s-ar putea să fii foarte intimidat spre foarte foarte intimidat. Din fericire, ajungi repede la concluzia pe care o știi de mult, cea care te-a făcut să te îndrăgostești de slackline și de comunitate: nivelul tău nu contează. Nu ești într-o competiție cu colegii de bandă. Nimănui nu-i pasă de cât sau ce poți face. Tuturor le place însă să vadă că încerci, cazi, te ridici şi repeți râzând.
2. Vei avea ocazia să înveți o grămadă de chestii
Schimbul de informații e super intens, iar curiozitatea și determinarea sunt molipsitoare. Chiar şi în afara workshopurilor, ai posibilitatea să înveți skilluri noi. Vrei să fii acolo, să pui întrebări, să oferi şi să primeşti feedback de la cei mai experimentați ca tine. Dacă nu ceri tu sfaturi, cineva se va oferi oricum să îți sugereze o nouă poziție, o mișcare mai ciudată, un alt mod de a păși. Nu uita că ești înconjurat de unii dintre cei mai pasionați din lume, așa că fii pregătit să primești observații chiar și atunci când crezi că știi ce faci.
Referitor la workshopuri, acestea au fost oferite anul acesta de echipa Slacktivity, cât și de unii dintre cei mai experimentați riggeri. Practica de highline cere o cunoaştere detaliată a multor tehnici care te vor ajuta să menții riscurile de lezare la minim. Vei avea ocazia să exersezi şi să primeşti feedback referitor la nodurile de bază, așezarea pe bandă la înălțime, găsirea echilibrului, ridicarea (din fund sau chongo-mount), căderea (da, chiar trebuie să înveți să cazi și nu poți face asta doar pe youtube), cățărarea pe lonjă și multe altele. Toate astea cer mult exercițiu și atenție și îți vei mulțumi pe highline pentru că le-ai practicat. Also, muscle memory really works!
3. Te vei juca pentru a scăpa de emoții
Pe parcursul întregului festival activitatea de slackline este acompaniată de activități secundare, care de care mai jucăușe. Ele te vor ajuta să mai scapi de emoția anticipării, cât și de fricile dintre sesiuni. Indiferent de nivelul tău de experiență, seara de dinaintea primei tale sesiuni este într-adevar specială. E foarte posibil ca creierul tău (stimulat de dănțuit toată ziua pe slackline şi de toate informațiile noi primite) să devină din ce în ce mai excitat. E momentul perfect să te implici într-una dintre activitățile secundare (jonglat, șah, yoga, cântat și dansat, capoera, acro-yoga) pentru a mai elibera din această stimulare.
De asemenea, e momentul perfect în care ai ocazia să scapi de așteptări / provocări personale. E foarte posibil ca acestea să contribuie către excitația ta prematură, care nu te va ajuta deloc în momentul în care vei dori să pășesti. Amintește-ți că faci asta doar pentru că-ți place și pentru că îți cauți limitele personale și nu pentru a-ți demonstra vrednicia. Tensiunea și emoțiile fac parte din joc și sunt complet ok, atât timp cât știi cum să ți le porționezi.
4. Te vei juca și mai mult, în timp ce-ți aștepți rândul la bandă!
Având în vedere numărul mare de participanți (în jur de 300), devine evident că nu o să ai la dispoziție foarte mult timp pentru sesiunea ta. De asemenea, o să poți încerca 2, 3, maxim 4 benzi într-o zi, în sesiuni de 15 minute fiecare, deși vei petrece toată ziua acolo.
Deci, ce-i de făcut? Asta-i tot, doar aştepți să-ți vină rândul? Păi nu! Contribuie la cu energia ta și fii acolo pentru prietenii tăi atunci când aceştia păşesc! Încurajează-i, amintește-le că le place slackline (e posibil să fi uitat deja) și că ești acolo pentru ei. Fă poze, adu-le apă, vorbeşte-le dacă au nevoie. Ia-le din emoții, trăieşte fiecare pas cu ei, aplaudă-le micile victorii, bate palma atunci când se întorc şi strânge-i tare tare în brațe.
Tot flow-ul ăsta de energie reprezintă magia momentului şi-ți va crea amintiri de neuitat. Oferă și primește într-un ritm constant, și ai să te minunezi de cum vei prinde aripi atunci când îți vine ție rândul.
5. Hai sus!
Ok, acum e rândul tău pe bandă. Începi să ai ceva emoții încă de când auzi “Who’s next?” şi uşor uşor simți cum … Hei, dar asta-i o altă poveste, una specială și unică rău de tot. Mai bine să ne zică Diana cum i-a fost ei 🙂
TL;DR: În urma participării la UHF 2017, am sumarizat câteva idei bune de împachetat pentru următorul an, în cazul în care vrei să-ți duci practica de slackline la un nou nivel. Să ne vedem suspendați între nori!